Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid! En het is vandaag Earth Day. Misschien niet volgens de ‘officiële kalender’, maar duurzaam met de wereld omgaan zou op elke dag een belangrijke rol moeten spelen. En daarom is het óók vandaag Earth Day. En Dag van de Duurzaamheid. Of Dag van het Normaal Doen. Want dat is eigenlijk waar het op neer komt =).
Maar voordat je in de top tien hieronder duikt, is het tijd voor een dikke disclaimer. Ja, ik sta soms te lang onder de douche (wel met waterbesparende douchekop). En ik vlieg nog veel te vaak voor werk (behalve dan in het afgelopen jaar). Maar ik heb geen kinderen, eet geen vlees en ben een schone (niet door het lange douchen) energieleverancier. Bewust of onbewust doet iedereen wel iets om een beetje duurzamer te leven. En daarin zijn we zeker allemaal niet perfect, maar dat hoeft ook helemaal niet. Dit stukje is bedoeld ter inspiratie, niet om je leven drastisch om te gooien. Dat doe ik namelijk ook niet.



Duurzaam leven is duur, kost extra tijd en is ingewikkeld. Allemaal slechte excuses om ons eigen gedrag niet te veranderen. Maar duurzamer bezig zijn, kan juist heel leuk zijn! Daarom een top tien van acties die allemaal geen rocket science zijn – al skip ik de basics van afvalscheiding, waterbesparing en LED-verlichting sowieso – maar wel heel makkelijk toe te passen zijn.
- Ga slim om met je energie.
Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te kopen of op te wekken. Dus kijk eerst naar het energielabel van je apparatuur en vervang de slurpers door efficiente bazen. Je portomonnee zal je dankbaar zijn: een oude koelkast kost je zomaar 40-80 euro per jaar extra aan energiekosten. Vervolgens kun je kijken naar hoe jouw energie wordt opgewekt en overstappen op een energieleverancier die groene energie garandeert. En dan kun je uiteraard ook nog zelf energieleverancier worden door zonnepanelen op je dak te laten installeren. Dit is helaas niet voor iedereen weggelegd maar als je dak ervoor geschikt is: doen! - Duurzaam op reis.
En dan heb ik het niet (alleen) over transport. Natuurlijk is het veel beter om het vliegtuig te skippen en gebruik te maken van de fiets of de trein. Maar als het gaat om overige vervoersmiddelen, is er wat nuance nodig. De afstand en het aantal personen waarmee je reist, speelt namelijk ook een belangrijke rol. Vraag jezelf dus af of je voor een weekje zon echt de halve wereld over moet vliegen. Met name in het afgelopen jaar hebben we extra mogen ervaren wat voor toffe plekken we in eigen land – of net over de grens – kunnen bezoeken. Tuin trouwens niet in al die ‘handige miniverpakkingen’ waarmee vlak voor de zomer geadverteerd wordt. Kijk eens bij ZoZero, daar kun je terecht voor plasticvrije shampoo, tandenborstels, zonnebrand en nog veel meer. - Bloemen in je tuin.
Goed voor de bijen en je eigen gemoedstoestand. Want wie wordt er nou niet vrolijk van een kleurijke bloemenzee in de tuin? Eerder schreef ik al eens dat ik een ‘hulk zonder groene vingers‘ was. Maar inmiddels kan ik het ook en groei ik mijn eigen kruiden. Leuk en lekker. Maar ook voor chaoten zoals ik belangrijk: het scheelt een hoop geplan als je altijd peterselie, munt en bieslook in huis hebt. - Eet verantwoord.
Koop je groenten en fruit lokaal en biologisch. Ga naar de biologische markt of een landgoedwinkel. Of bestel ze vanuit je luie stoel: mijn nieuwste uitvinding is Lokalist, waar je veel producten direct bij de boer kunt bestellen. En eet zoveel mogelijk plantaardig. Inmiddels zijn er zoveel lekkere vervangers te vinden dat ik biefstuk of kroket allang niet meer mis. En ook zuivel is prima te vervangen. Al ben ik nog wel op zoek naar een fatsoenlijke vervanger van kaas – ik blijf een echte Hollander. Overigens is verantwoord eten ook weer goed voor je kledingkast, want we weten allemaal dat je na een dieet van friet, chips en chocolade (ongeacht of ze verantwoord geproduceerd worden) je kledingkast regelmatig moet verversen ;-). - Draag een trui.
Sowieso wel slim om op bepaalde openbare plaatsen kleding te dragen – dat scheelt je een boete. Maar waar ik eigenlijk op doel is dat je, in plaats van de verwarming een tandje hoger te zetten, ook gewoon een extra laagje kleding aan kunt trekken. En denk er dan meteen even over na waarvan dat extra laagje gemaakt is en door wie. Een groot deel van het kledingaanbod wordt helaas nog steeds niet verantwoord geproduceerd. En laten we meteen even een misverstand rechtzetten: verantwoorde productie hoeft niet duurder te zijn. Een kortere, transparante keten kan er juist voor zorgen dat de productiekosten dalen. En hogere kwaliteit zorgt ervoor dat je langer met je kledingstuk kunt doen. Zelf ben ik groot fan van Studio Jux, Kuyichi en Teym. Met name die laatste vindt het onzin dat er elk jaar nieuwe artikelen in de mode zijn en beperkt zich daarom tot een paar tijdloze basics. En sporters kunnen terecht bij Iron Roots. Kom je er niet helemaal uit? Check dan ProjectCece, waar allerlei duurzame kledingmerken verzameld worden. - Doei tampons.
Nooit meer ongesteld! Grapje, tenzij je nonstop zwanger bent (per definitie niet duurzaam) of inmiddels in de overgang bent, zul je dit waarschijnlijk niet ervaren. Tenzij je een man bent. Wist je dat het je gedurende je leven gemiddeld 1800 euro kost om ongesteld te zijn? Dat is exclusief de kosten van chocolade. De menstruatiecup kan die kosten drastisch omlaag brengen naar zo’n 225 euro. En ja, dat is even hannesen op het begin. Maar je zult me dankbaar zijn. En van het geld dat je overhoudt, kun je chocolade kopen. - Skip plastic.
Makkelijk gezegd, niet altijd makkelijk gedaan. Wanneer je naar de markt gaat, neem dan herbruikbare groentenzakjes en tassen mee. Maar wil je een stapje verder gaan? Kijk dan eens naar Pieter Pot. Want wat je op de markt niet kunt vinden, is beschikbaar in de webshop van deze bazen. Je krijgt de producten geleverd in weckpotten waar statiegeld op zit. Zijn je potten leeg? Plaats een nieuwe bestelling en geef je oude potten (vies!) mee aan de (duurzame!) bezorger. De rest wordt voor je geregeld. En wat je niet bij Pieter Pot vindt, vind je bij ZoZero. Je zult zien: het is geen gedoe om plastic te skippen. Stiekem raak je steeds gemotiveerder om nog minder wegwerpplastic te gebruiken. - Weet wat er met je geld gebeurt.
Niet altijd even makkelijk om hier achter te komen, maar de Eerlijke Bankwijzer is een goed begin. Scoort jouw bank niet zo best? Stap dan over of daag je bank uit om duurzamer te investeren. Een bank roept immers dat hij/zij naar klanten luistert en er is maar één manier om daar achter te komen. Ook kun je actief beleggen in groene fondsen. Bij Triodos wordt dat je vrij makkelijk gemaakt. En het leuke is: het kan al vanaf 25 euro. Zo kun jij met jouw (spaar)geld bijdragen aan een duurzamere wereld en gelijke kansen voor iedereen. - Koop geen spullen.
Dit gaat natuurlijk tegen een aantal van de bovenstaande tips in, daar raad ik namelijk bepaalde spullen aan =), maar het voornaamste is dat je enkel koopt wat je nodig hebt. En dat geldt ook voor wat je voor een ander koopt. Het is achterhaald dat je een cadeau (nieuw) moet kopen of dat je er een bepaald bedrag aan moet besteden. Maak eens een keer koekjes of geef een plantenstek. Of ga samen wat leuks doen. Je hoeft niet altijd naar de winkel voor een tof cadeau. - Stem voor het klimaat!
Misschien wel de belangrijkste. Want vind je het belangrijk dat de wereld een beetje duurzamer wordt? Dan is het noodzakeljk dat dat terug te zien is in het beleid van Nederland. Dat zorgt niet alleen voor systeemverandering, maar maakt de bovenstaande acties nog makkelijker om uit te voeren. Het is namelijk tijd dat duurzaam doen het nieuwe normaal doen is.



Dit is natuurlijk zomaar wat inspiratie uit de losse (gebroken) pols. En daarbij ben ik er ongetwijfeld nog ontzettend veel vergeten dus voel je vrij om me aan te vullen (leuk zelfs!). Ik ben benieuwd naar alle toffe dingen waarvan jij vindt dat ze snel ‘het nieuwe normaal’ moeten worden. Fijne Dag van het Normaal Doen!